Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb ik goed gekeken naar mijn eigen normen en waarden en naar de pedagogische cirkel van Junis Kinderopvang en Het pedagogisch van Viaviela. Samen met de kennis die ik heb opgedaan en de ervaring die ik heb gehad met alle kinderen, heb ik voor mijzelf een combinatie gemaakt van de twee verschillende visies. Ik heb ervoor gekozen om de Pedagogische cirkel te gebruiken, in combinatie met het kwaliteitshuis van Viaviela die ik zelf helemaal naar mijn visie heb ingevuld.
De pedagogische cirkel (Junis Kinderopvang):
Deze cirkel heeft 'Jij & ik' centraal staan en is onderverdeeld in meerdere categorieën. Onder andere: Geborgenheid en veiligheid, respect en ruimte voor ontwikkeling, waaronder weer verschillende aspecten vallen. Hierbij maak ik gebruik van de methodiek ZoZien.
Kinderen ontwikkelen zich niet geleidelijk maar in fases. Om het ontwikkelproces te stimuleren op een manier die past bij ieder kind werk ik met de methodiek ZoZien. Aan de hand van een stappenplan ontstaat een beeld van wat een kind al kan, wat de volgende stap is en wat ik kan doen om daarbij te helpen. Dit kan door bewust in te gaan op de interesses en behoeftes van kinderen. En door bijvoorbeeld het spel van kinderen te begeleiden en activiteiten aan te bieden.
Ik heb mij hierin verdiept binnen mijn opleiding als 'Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 4'. Ik geloof heel erg in deze aspecten en uit dit richting de kinderen. Ook leer ik de kinderen dit te gebruiken in het contact met andere kinderen, maar ook zeker voor henzelf. Ieder kind is anders en dat mag.
Filmpje: Pedagogische methodiek ZoZien in de praktijk
& filmpje ZoZien, Hoe werkt het? Op dit moment ben ik mij aan het verdiepen in het KIKI Kennisinstituut, het instituut voor (op)groeien! Persoonlijke ontwikkeling duurt een leven lang.
Je kunt pas kinderen begeleiden, opvoeden en hun iets leren als je de stenen van je eigen pad hebt opgeraapt. Anders zullen de kinderen erover struikelen. Niet alleen de kinderen plukken daar vruchten van, ook jij als persoon!
Mijn kwaliteitshuis (Viaviela):
Bij Gastouderopvang Het Schapenhofje doe ik mijn uiterste best om de beste zorg voor jouw kind te bieden. Ik bied de kinderen een kleinschalige dagopvang op maat met kalmte en liefde die ik uitstraal, een luisterend oor en richt mij zowel op de kinderen als groep als ook zeker op het individuele kind. Alle kinderen zijn anders en hebben andere ontwikkelingsbehoeftes. Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien in een vertrouwde, veilige, huiselijke en gezellige omgeving, waar kinderen zichzelf- en de wereld om hen heen kunnen- en mogen ontdekken. Kinderen moeten zich veilig en geborgen voelen, met oog voor de eigenheid van ieder kind en ruimte voor talenontwikkeling. De belangrijkste uitgangspunten voor het pedagogisch handelen is de basis van de ontwikkeling van het kind.
- Het bieden van emotionele veiligheid.
Het gevoel van emotionele veiligheid draagt bij aan het ‘welbevinden’ van kinderen. Welbevinden betekent ‘Het naar je zin hebben’ of ‘je op je gemak voelen’. Als een kind zich welbevindt, zal het vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs gaan ontwikkelen tot, uiteindelijk, een zelfstandig en uniek individu. Lichamelijke behoeften, behoefte aan een liefdevolle benadering en behoefte aan veiligheid, duidelijkheid en continuïteit. Dit zijn de basisbehoeften van ieder kind.
- Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van persoonlijke competentie.
Kinderen kunnen veel leren op het gebied waar hun talenten liggen. Door aan te sluiten bij dat wat kinderen kunnen ontwikkelen, met eigen persoonskenmerken zoals veerkracht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en flexibiliteit. Persoonlijke competenties die kinderen uiteindelijk in staat stellen om problemen op de juiste manier aan te pakken en zich aan te passen aan veranderingen. Daarnaast gaat het om competenties op deze vier ontwikkelingsgebieden: - Motorische en sensomotorische ontwikkeling, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Cognitieve ontwikkeling en de Spraak- en taalontwikkeling. De verschillende ontwikkelingsgebieden hangen met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Ze vormen samen de ‘brede ontwikkeling’.
- Gelegenheid bieden voor het ontwikkelen van sociale competentie.
Mensen zijn sociale wezens. Al vanaf de geboorte hebben kinderen interesse in hun omgeving. Naarmate kinderen ouder worden, zoeken zij steeds meer bewust contact met elkaar. Ze hebben plezier, sluiten vriendschappen, ze maken ruzie en ze maken het weer goed. Dat is belangrijk omdat kinderen de sociale regels zich op deze manier eigen maken. Ze leren sociale vaardigheden zodat ze zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen en straks in staat zijn goed mee te komen in de maatschappij die steeds meer van ze vraagt.