Hoe bouw ik aan een veilige relatie met het kind?
Ik verwelkom de kinderen met een lach en toon interesse. Ik zorg voor een goede communicatie met het kind- en de ouder(s)/verzorger(s). Er is een vaste plek voor de jas, tas en schoenen in de gang. Wij zwaaien ouder(s)/verzorger(s) uit bij het raam. Ik bied veiligheid, geborgenheid, plezier en liefde door er echt te zijn voor het kind. Ik vang het kind op in een vertrouwde, veilige, huiselijke en gezellige omgeving. Ik kijk wat het kind nodig heeft en speel hier op in. Dit doe ik vooral door te observeren en kansen te grijpen wanneer zij zich voordoen. Ik houd dagelijks een dagboekje bij waarin de dag omschreven wordt, leuke verhaaltjes ingeschreven en belangrijke afspraken in genoteerd. Ook ouder(s)/verzorger(s) kunnen hier leuke verhaaltjes of belangrijke zaken in schrijven. Ieder kind is uniek en dat is juist mooi! Het kind staat centraal.
Hoe stimuleer ik de kinderen zichzelf te verrijken?
Het gevoel van emotionele veiligheid draagt bij aan het 'welbevinden' van het kind. Als een kind zich welbevindt, zal het vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs gaan ontwikkelen. Lichamelijke behoeften, behoefte aan een liefdevolle benadering en behoefte tot veiligheid, duidelijkheid en continuïteit. Dit zijn de basisbehoeften van ieder kind. Kinderen kunnen veel leren op het gebied van waar hun talenten liggen. Door aan te sluiten bij dat wat kinderen kunnen ontwikkelen, met eigen] persoonskenmerken zoals veerkracht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en flexibiliteit.
Hoe leer ik kinderen pro-sociaal gedrag?
Ik praat samen met de kinderen (dus niet alleen tegen de kinderen) en betrek alle kinderen. Ik reageer vriendelijk en geduldig. Ik speel daar als gastouder op in door zelf steeds het goede voorbeeld te geven en op de juiste manier te reageren op het gedrag van kinderen. Op deze manier leren de kinderen al vanaf een jonge leeftijd rekening te houden met elkaar, elkaar te troosten, te helpen en conflicten op te lossen. Naarmate kinderen ouder worden zoeken zij bewust contact met elkaar. Ze hebben plezier, sluiten vriendschappen, maken ruzie en maken het weer goed. Dit is belangrijk omdat kinderen de sociale regels zich op deze manier eigen maken. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Hoe breng ik normen en waarden over aan kinderen?
Ik geef het goede voorbeeld, ben beleefd, toon respect naar het kind- en de ouder(s)/verzorger(s) en ik bied duidelijkheid aan. Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg. Dit zijn belangrijke aspecten voor mij als gastouder. Ik stimuleer de kinderen in hun zelfstandigheid d.m.v. dingen zelf te laten proberen/op te laten lossen en mocht dit niet lukken bied ik het kind hier hulp bij aan en laat hierbij het goede voorbeeld zien. Als gastouder leer ik de kinderen een eigen mening te vormen., waarbij de kinderen de verantwoordelijkheid kunnen én willen nemen voor hun eigen gedrag en hun omgeving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving als geheel. Ik bied participatie (meedoen, meedenken en meetellen) - leren rekening te houden met elkaar, te luisteren naar elkaar en het kunnen verplaatsen in een ander. We voeren gesprekken en zet de kinderen toe tot nadenken.
Andere kinderen
Hoe ga ik om met verschillende behoeftes van kinderen in de groep?
Ik leg dingen duidelijk uit en benoem waarom iets gebeurd op een bepaalde manier. Ik erken gevoelens en benoem deze en speel hier op in. Iedere dag is anders en ik vind het belangrijk om alle kinderen te betrekken en de kinderen een eigen keuze bieden. Kinderen zijn vrij om te kiezen of ze bijvoorbeeld met een spelletje mee willen doen of juist even zelf willen spelen of rust willen nemen. Een eigen mening is belangrijk Iedere dag bied ik ook persoonlijke aandacht aan ieder kind. Ik zorg ervoor dat ieder kind gehoord- en gezien word en ik zorg dat er genoeg speel, spel- en rusthoekjes aanwezig zijn op de opvang. De kinderen mogen zelf kiezen of ze zich terug willen trekken of juist gezellig mee willen doen met de groep.
Hoe benut ik andere kinderen als sociale leeromgeving?
Ik erken talenten van de kinderen door hier aandacht aan te geven. Hierdoor krijgt het kind zelfvertrouwen en krijgt het kind een gevoel van waardering, acceptatie en trotsheid. Vaak zie je dat de kinderen hier zelf over door praten en andere kinderen betrokken worden. Bij onenigheid/ruzie laat ik de kinderen zelf een oplossing bedenken, in plaats van gelijk in te grijpen. Ik stimuleer de kinderen zelf keuzes te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het kiezen van een leesboekje die we dan samen met de andere kinderen gaan lezen.
Hoe stimuleer ik de interactie tussen kinderen?
Wij luisteren goed naar elkaar en als gastouder grijp ik kansen die zich voordoen. Denk hierbij aan een tafelmoment waarbij alle kinderen samen aan tafel zitten. Ik start het gesprek vaak door bijvoorbeeld te vragen of iemand iets leuks heeft gedaan thuis. Een kind begint vertelt dan bijvoorbeeld dat het met mama naar de speeltuin is geweest. Ik kijk naar het kind en toon een luisterend oor, reageer positief en vraag door. Ik speel hier op in door te bijvoorbeeld te vragen of er nog iemand naar de speeltuin geweest is. Andere kinderen praten mee en vertellen dat zij ook naar de speeltuin geweest zijn. Op dat moment heb ik andere kinderen bij het gesprek betrokken en doe ik een stap achteruit. Ik bied de kinderen hierbij de ruimte om samen door te praten over dit onderwerp. Doordat we dit tijdens het tafelmoment doen, is iedereen betrokken en merk je dat er veel aandacht is voor hetgeen wat verteld word.
Hoe leer ik de kinderen dat ze allemaal verschillend zijn met eigen normen en waarden?
Als gastouder stimuleer ik de kinderen te luisteren naar elkaar, lief te zijn voor elkaar, elkaar uit te laten praten en elkaar bij de naam te noemen. Ieder kind is anders en heeft dus andere normen en waarden. Als gastouder stimuleer ik de verschillen van kinderen. Dit doe ik door deze bespreekbaar te maken en terug te laten komen binnen de opvang, denk hierbij aan activiteiten uit verschillende culturen, poppetjes met verschillende huidskleuren en het waarderen van elkaar/omarmen van de verschillen. Ik creëer hiermee een veilige en positieve omgeving voor kind, waarin het zijn/haar eigen normen en waarden kan ontwikkelen en kan versterken.
Speel- leeromgeving
Hoe draagt mijn inrichting (binnen en buiten) bij aan een veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen?
Als gastouder bied ik duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid met een herkenbaar dagritme die dagelijks terug komt. Ik zeg wat ik ga doen (bijvoorbeeld bij aan- en uitkleden of bij het toiletgebruik). De inrichting is overzichtelijk. Er staat een vaste speelkeuken, een vaste plek met een speelkleed en een grote grond box voor de wat kleinere kinderen. Buiten staat een grote trampoline, een vaste zandbak en op een vaste plek in de tuin staan fietsjes en ander buitenspeelgoed. Doordat er vaste speelhoekjes zijn, worden de kinderen vertrouwd met de ruimte en weten waar te vinden is. Dit geeft een gevoel van veiligheid. We hebben een open ruimte in de woonkamer waar genoeg ruimte is om te spelen. Alle benodigdheden, spelletjes, puzzels en knutselspulletjes hebben een vaste plek en zijn dus makkelijk te vinden voor de kinderen. De kinderen krijgen de ruimte om te ontdekken en gemaakte dingen mogen blijven liggen tot de volgende dag, zodat ze hier weer mee verder kunnen (verder met hun ontdekkingstocht).
Hoe is mijn ruimte ingericht zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen?
Kinderen leren door te spelen. Er zijn dan ook verschillende speel- en ontdekhoekjes te vinden. Er is een speelkeuken met verschillende benodigdheden (pannen, bordjes. lepels, groente, fruit en zelfs een lekkere taart!). Deze keuken is naast de grote keuken geplaatst. Kinderen zien mij bezig zijn in de keuken en doen dit na in de kinderkeuken. Ze ontdekken graag wat er allemaal in het keukentje te vinden is en wat ze hiermee kunnen doen (rollenspel/voordoen/imiteren). Er staat een mand met blokken, dieren en boompjes. De kinderen gebruiken hierbij hun fantasie door er elke dag weer wat nieuws van te maken. Er staat een vaste kast waarin verschillende puzzels, spelletjes en knutselspulletjes liggen. Hier word dagelijks gebruik van gemaakt. Buiten staat een grote trampoline in een ruime tuin. Op de trampoline kunnen de kinderen heerlijk hun energie kwijt, nieuwe kunstje leren en lekker bewegen. De ruime tuin met planten, bloemen en beelden bieden veel leerplezier en wat denk je van alles wat je hoort en ziet (vliegtuigen die over vliegen, vogels die je ziet of insecten die rondkruipen in de tuin. Een groot avontuur!
Hoe is mijn ruimte ingericht dat kinderen zowel alleen als in groepjes kunnen spelen?
Door de verschillende hoekjes kunnen kinderen zelf kiezen waar ze spelen (alleen of in groepsverband). Bij behoefte aan rust van de groep, mogen de kinderen even op de bank zitten/liggen of zelf wat leuks doen aan de eettafel. Ik observeer en speel in op dit soort momenten. De kleinere kinderen kunnen spelen in de grond box en bij de grotere kinderen op het speelkleed. In de grond box kunnen ze heerlijk tot rust komen. De kleinere kinderen kunnen wel naar de grote kinderen kijken door het gaas van de grond box, zodat ze wel kunnen leren van wat de grotere kinderen doen. Met de grotere kinderen heb ik de afspraak dat ze met afgesproken regels in de tuin spelen wanneer ze dat fijn vinden.